Het luisteren naar muziek op vinyl is weer helemaal hip. Steeds meer mensen halen de retro platenspeler dan ook weer in huis. Ook al heb ik de hoogtijdagen van vinyl zelf niet meegemaakt, ik verkies het warme, knisperende geluid van vinyl altijd boven dat van een mp3. Vinyl heeft naar mijn mening iets magisch. En hoe gaaf is het als mensen bij jou thuis komen en ze zien die retro platenspeler staan met een mooie collectie platen ernaast?

Terug naar vinyl

Aangezien ik zelf een 90s kind ben, had ik vroeger een schappelijke collectie CD’s en zelfs nog cassettebandjes. Ik liep door het huis met mijn discman en danste voor de spiegel op het nieuwste album van Britney Spears. Mijn ouders hadden in de woonkamer een grote kast staan met een stapel platen die bijna 2 keer zo hoog was als ik. Af en toe zetten ze een plaatje op, en ik weet nog dat ik als kind gefascineerd was door de ronddraaiende plaat, de naald en het knisperende geluid. Later ben ik muziek nog meer gaan waarderen, en kwam ik er achter dat veel bands en artiesten speciale albums enkel op vinyl uitbrachten. Dat was voor mij het moment dat ik een platenspeler aanschafte. Het was een goedkoop dingetje van de kringloop voor 15 euro, maar hij deed het nog prima.

Een gloednieuwe platenspeler

Ik heb mijn kleine bescheiden platencollectie letterlijk stuk gedraaid. Of nou ja, niet de platen zelf, maar de platenspeler. Ik besefte me toen wat ‘goedkoop is duurkoop’ in hield. Ik besloot over te stappen op een duurdere platenspeler, omdat ik inmiddels toch wel gehecht was aan het warme geluid van vinyl. Uiteindelijk bij een vriend thuis viel mijn oog op zijn gloednieuwe, retro platenspeler van Crosley. Hij draaide er een plaatje op en ik was gelijk verkocht. Ik moest deze platenspeler hebben. Dus zo gezegd, zo gedaan. Mijn jaren 70-gele retro platenspeler staat nu te schitteren in mijn woonkamer en ik heb geen moment spijt van de aankoop gehad. Niet alleen is dat ding een genot voor het oog, het geluid is ook echt om kippenvel van te krijgen. Tenminste, dat vind ik.

Goed informeren

Mocht je van plan zijn om te investeren in een nieuwe platenspeler,  neem dan altijd even de tijd om reviews te lezen. Aan de nieuwe platenspelers hangen namelijk best een prijskaartje, en uiteindelijk wil je degene met het beste geluid. Even informeren en prijzen vergelijken raad ik dus zeker aan. Dan kun je, net als ik, optimaal genieten van het heerlijke geluid van vinyl!