Afstuderen is voor vrijwel iedere HBO- of Universitaire student het einde van hun periode op school. Toch is dit vanwege de afstudeerscriptie ook een van de zwaardere periodes op school. Kort gezegd is het schrijven van een scriptie het einde aan een (lange) studieperiode op het HBO of WO. In mijn omgeving hebben veel vrienden en familie reeds afgestudeerd en van hun heb ik geleerd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Daarom is het belangrijk om van tevoren te beseffen hoe belangrijk en inspannend een afstudeerperiode kan zijn. De juiste voorbereiding is dus een vereiste. Onderstaand zullen de, in mijn ogen, drie belangrijkste tips voor het schrijven van een scriptie besproken worden.

De juiste benodigdheden voor het schrijven van een scriptie.

Belangrijk is om het juiste materiaal aan te schaffen, voorafgaand aan de afstudeerperiode. Een vriendin van mij begon haar scriptie met een oude laptop, welke zij op de middelbare school al gekocht had. Na een paar weken merkte zij dat de laptop niet ideaal was voor het schrijven van een scriptie. Meerdere malen per dag liep haar laptop vast en als ze informatie van internet wilde halen kostte dat erg veel tijd. Daarom is ze gaan zoeken naar leuke aanbiedingen en kortingen voor studenten, met betrekking tot een nieuwe laptop. Hierbij heeft zij tevens rekening gehouden met onder andere de interne opslag van de laptop. Een scriptie en verdere bijlages nemen immers veel opslagruimte in beslag. Daarom heeft zij als toevoeging aan haar laptop een displayport aangeschaft, waarmee zij het laptopscherm eenvoudig kan koppelen aan bijvoorbeeld haar tablet. Erg handig!

Plannen is de sleutel tot succes.

En met op tijd beginnen bedoel ik niet een aantal weken van tevoren. Wellicht ben je nu gewend om maximaal een week voorafgaand aan een tentamen te beginnen met leren. Gedurende een scriptietraject zal hier toch echt verandering in gebracht moeten worden. Afhankelijk van de planning die je voorafgaand maakt, zal je hier elke keer een week speling aan toe moeten voegen. Het kan immers voorkomen dat je ziek bent, een (mogelijk) interview afgezegd wordt of de docent geen tijd heeft om feedback te geven. Belangrijk is dan dat de planning niet in de war raakt. Zorg daarom voorafgaand aan het afstudeertraject voor een kloppende planning, waarbij je rekening houdt met eventuele tegenslagen.

Afstudeerbegeleiders zijn er om je te helpen.

Erg belangrijk om te weten is dat de afstudeerbegeleider in veel gevallen ook de beoordelaar van je scriptie is. Als de begeleider gedurende het afstudeertraject heeft gezien dat je veel tijd en energie hebt gestoken in de scriptie en daarbij ook goed geluisterd hebt naar zijn of haar tips, zal dit 100% ten goede komen voor het eindresultaat. Daarbij zijn de begeleiders opgeleid om afstudeerders op een correcte wijze te helpen bij het slagen. Vertrouw deze personen daarom en stel genoeg vragen.